Binnenkort in De Kapel

  • 27 jan Religieuze bijeenkomst. Ds. Willem van der Meiden: Het Samaritaanse dilemma
  • 03 feb Lezing. Barbara Zwaan: De spiritualiteit van Etty Hillesum
  • 10 feb Lezing. Kees Voorhoeve: Kabbalah en de weg naar bevrijding
  • 17 feb Lezing. Drs. Katrijne Bezemer: De jeugdjaren van Jezus
  • 21 feb Podium de kApel - Jong Talent Kamermuziek

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

30 september 2018

Op zondag 30 september  om 10.30 uur zal de lezing gegeven worden door Anne Mieke Backer met als thema: Tuinieren in Oorlogstijd.

Hoe een jonge prinses in de begindagen van het protestantisme een moreel ankerpunt vond in haar tuin.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog(1568-1648)-tegenwoordig: de ‘Nederlandse Opstand’geheten - moet de prinses van Chimayvluchten.Zij kanzich niet verenigen met het Roomse gezag envestigt zich in Leiden, waar de kersverse op humanistische leest geschoeide Hogeschool allerlei gelijkgestemden aantrekt. Er wordt onder meer gediscussieerd over een nieuwe kijk op de Schepping.Tuinieren en bloemkweken worden voor haar niet alleen een troostrijke bezigheid, maargroeien uit tot een daad van moreel verzet en beschaving.

In de huidige tijd, waarin sommigen zich ook machteloos voelen ten opzichte van het wereldnieuws over oorlogsgeweld, zijn de levenslessen van deze bijzondere prinses nog altijd actueel.

Anne Mieke Backer studeerde kunstgeschiedenis te Neuchâtel en voltooide haar opleiding aan de AKI Kunstacademie, waar zij in 1974 afstudeerde in buitenruimtelijke monumentale vormgeving bij Prof. Hardy. Zij is werkzaam als buitenruimtelijk ontwerper en als auteur van boeken en artikelen over tuin- en landschapshistorie.