Binnenkort in De Kapel

  • 27 jan Religieuze bijeenkomst. Ds. Willem van der Meiden: Het Samaritaanse dilemma
  • 03 feb Lezing. Barbara Zwaan: De spiritualiteit van Etty Hillesum
  • 10 feb Lezing. Kees Voorhoeve: Kabbalah en de weg naar bevrijding
  • 17 feb Lezing. Drs. Katrijne Bezemer: De jeugdjaren van Jezus
  • 21 feb Podium de kApel - Jong Talent Kamermuziek

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

3 juni 2018

 

Op zondag 3 juni  om 10.30 uur zal dr. Asghar Seyed-Gohrab een lezing verzorgen met als thema: Kritische beschouwingen op de filosofie van OmarKhayyam.

 

HET BELOOF EEN BIJZONDERE OCHTEND TE WORDEN.


Onze programma samensteller Frederique Nepveu heeft de spreker een paar keer gehoord en ze schrijft: "Ik gun veel meer mensen deelgenoot te worden van zijn authentieke benadering!"

De collectie gedichten toegeschreven aan OmarKhayyam (ca. 1048-1131) is misschien wel de bekendste verzameling die ooit vanuit de islamitische wereld in Europa is vertaald. Die bekendheid hebben ze te danken aan Edward FitzGerald (1809-1883). DeRubáiyát, zoals FitzGerald zijn verzameling aanduidde, wekte enorme internationale interesse. De vertaling van FitzGerald werd een rage, een cultus in Europa en Amerika aan het begin van de twintigste eeuw. Generaties van dichters, filosofen, kunstenaars en zelfs politici zijn geïnspireerd door deze kwatrijnen. Bijvoorbeeld Martin Luther King en president Bill Clinton citeerden kwatrijnen van Khayyam in hun toespraken. Onderwerpen die in de kwatrijnen worden behandeld zoals carpe diem filosofie, hedonisme, twijfel over hemel en hel, de predestinatie, de rechtvaardigheid van God, enz. trekken generaties van lezers met verschillende culturele achtergronden aan. Het zijn geen onomstreden thema’s. Al in de middeleeuwen werden sommige van deze kwatrijnen godslasterlijk genoemd, en zag men Khayyams ideeën als ‘slangen voor de Sharia’.

Dr. Asghar Seyed-Gohrab is Universitair Hoofddocent aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in de Perzische cultuur en de islamitische mystiek. Hij heeft verschillende boeken en artikelen gepubliceerd over de Perzische poëzie, politiek en de mystiek van de islam (het Soefisme).