Binnenkort in De Kapel

  • 27 jan Religieuze bijeenkomst. Ds. Willem van der Meiden: Het Samaritaanse dilemma
  • 03 feb Lezing. Barbara Zwaan: De spiritualiteit van Etty Hillesum
  • 10 feb Lezing. Kees Voorhoeve: Kabbalah en de weg naar bevrijding
  • 17 feb Lezing. Drs. Katrijne Bezemer: De jeugdjaren van Jezus
  • 21 feb Podium de kApel - Jong Talent Kamermuziek

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

13 januari

 

Op zondag 13 januari geeft Lieke Smits een lezing met als thema: Bruidsmystiek en beeldcultuur in de middeleeuwse Lage Landen.

 

Vanaf de 12de eeuw ontwikkelde zich in de christelijke spiritualiteit een traditie van bruidsmystiek. Geïnspireerd op het oudtestamentische Hooglied werd de relatie tussen de menselijke ziel en God voorgesteld als een liefdesrelatie. Mystici cultiveerden hun verlangen naar de hemelse bruidegom in een streven naar mystieke eenwording.

 

In deze lezing staat de rol van de bruidsmystiek in de persoonlijke geloofsbeleving en in de omgang met devotionele beelden centraal, met een nadruk op de Lage Landen. We zullen zien hoe de mystieke interpretatie van het Hooglied, ontwikkeld in theologische commentaren, zich verspreidde via spirituele literatuur in de volkstaal. Ook beïnvloedde het verlangen naar God de blik op het beeld van de lijdende Christus.

 

Lieke Smits studeerde kunstgeschiedenis en mediëvistiek. Sinds 2015 is ze als promovendus verbonden aan de Universiteit Leiden.